Introversie

Ik ben introvert én I love it!

maandag 1 augustus 2022

Soms voelt het alsof de wereld niet gemaakt is, voor iemand zoals ik. Of beter gezegd: voor een introvert zoals ik.

Gek toch? Dat wij als introvert zijnde ons in allerlei bochten moeten wringen om maar te passen in deze extrawereld?

Als je niet extravert bent, jezelf niet constant in the picture zet of aandacht opeist je gewoon over het hoofd wordt gezien?

Vroeger kreeg ik vaak te horen dat ik niet zo verlegen moest zijn, ontzettend stil ben en wat meer uit mijn schulp moest kruipen. Juist die opmerkingen zorgden ervoor dat ik dacht dat er iets mis met mij was.

Ik begon met doen alsof en probeerde te passen in die extraverte wereld om mij heen, maar eigenlijk vocht ik gewoon tegen wie ik werkelijk ben.

Altijd voelde ik al: ik ben anders. En dat vond ik knap lastig. Totdat ik eind twintig was en voor het eerst las over introversie.

Het was alsof er op dat moment een last van mijn schouders afviel en dat ik een soort bevestiging kreeg dat er niets mis met mij is.

Ik ben gewoon introvert en that's it. 

Misschien is het herkenbaar voor jou? Of misschien weet je niet precies wat introvert zijn inhoudt? Dat leg ik je daarom in deze blog uit.

  • Wat is een introvert precies?
  • Wat is nou het verschil tussen een introvert en extravert?

Deze blog kan je gebruiken als startpunt. Als jouw ultieme gids welke je gaat helpen met het omarmen van jouw introversie en jezelf accepteren.

Wat is een introvert?

Een introvert persoon zie ik als iemand die energie krijgt van het alleen zijn én van zijn of haar binnenwereld; gedachten, emoties en indrukken. In tegenstelling tot een extravert die juist energie haalt uit de buitenwereld: mensen, activiteiten, plaatsen en dingen.

Als introvert wordt je vaak gezien als stil, niet sociaal of verlegen en opmerkingen als “doe niet zo verlegen” of “wat ben je stil” heeft iedere introvert wel eens gehad. Terwijl je tegen je een extravert ook niet zegt of vraagt: “joh doe niet zo luidruchtig” of “kan het wat rustiger?”

Nee, hoe meer aandacht ze pakken, hoe beter.

Maar dat betekent niet dat een introvert slecht is. Sterker nog het is niet een soort keuze die je ouders maken bij je geboorte. Nee je bent het gewoon. Je bent een introvert én dat is wie jij werkelijk bent.

En daarom moet je dus vooral stoppen met het proberen aan te passen en te doen alsof je een extravert bent. Dat is nergens voor nodig.

Al begrijp ik goed hoe moeilijk dit aan het begin kan zijn.

Maar introvert zijn is een kracht. Jij bent die vriendin die ontzettend goed kan luisteren, gesprekken voert met inhoud in plaats van alleen maar over koetjes en kalfjes te praten. En de woorden die uit je mond komen? Die gooi jij er niet zomaar uit, nee jij denkt na voordat je iets gaat zeggen.

Oké, heel eerlijk soms kan je een tikkeltje doorslaan in het overdenken, maar daar vertel ik je later meer over in een andere blog.

Introvert zijn is leuk en niets mis mee.

Ja, jij en ik zijn misschien wat stiller en rustiger, hebben meer tijd voor ons zelf nodig maar dat is wie wij werkelijk zijn! En ik hou er van.

Daarom is mijn levensmotto inmiddels: ik ben een introvert en i love it!  

En weet je? Dat mag jij ook gaan voelen en denken. Heb je geen idee waar je moet beginnen?  Je bent welkom in mijn inbox, ik help je graag op weg.

Hi,

IK BEN ILONCA!

Ik ben hier om te zorgen dat jij goed voor jezelf gaat zorgen. Door jezelf te accepteren en je grenzen leert bewaken. Zodat jij vol energie en zelfvertrouwen kan zijn wie je werkelijk bent.

Misschien vind je dit ook leuk: