De vijf veelvoorkomende fouten in journalen

Elke nieuwe poging die ik probeerde eindigde in het besluit dat een journal niet voor mij werkt, want ik voelde me nog steeds shit. Tot ik erachter kwam wat ik fout deed. Waarschijnlijk weet je al dat schrijven in een dagboek geweldig is. Alleen nu aan het begin voelt het nogal als een uitdaging.

Om te zorgen dat jij niet begint zoals ik. Vertel ik je in deze blog over de vijf veelvoorkomende fouten in journalen en hoe je dit kan oplossen. Zodat jij steeds meer thuis komt bij jezelf.

1. Een braindump is één van de vijf veelvoorkomende fouten in journalen, althans als je het verkeerd doet.

Journalen kan een geweldige transformatie in je leven creëren. Maar met alleen een braindump kom je er niet. Begrijp me niet verkeerd, ik hou van een braindump. Soms kan alleen mijn negatieve gedachten op papier zetten het gene zijn wat ik nodig heb. Toch is het niet de oplossing.

Je komt met alle negatieve gedachten van je afschrijven niet bij het goud. Dat ligt dieper en dat bereik je niet als je aan de oppervlakte blijft. Een braindump is het eerste waar je mee kan beginnen, om daarmee de diepte in te gaan. Laag voor laag veranderen, totdat je terug bent bij de kern. Bij wie jij écht bent en jij je oude ik kan achterlaten. Vragen als:

  • Hoe ben ik hier beland?
  • Hoe kan ik vanuit hier vooruit komen?
  • Welke overtuigingen zitten hier achter?

Zorgen ervoor dat jij dichterbij die geweldige transformatie komt en onvoorwaardelijke zelfliefde.

2. Er bestaan geen regels in journaling.

Toch geloven we vaak dat er maar één "juiste" manier is om een dagboek bij te houden. Alleen wat werkt voor mij, hoeft voor jou niet te werken en andersom. Het is de kunst dat jij je eigen weg gaat vinden in het journalen door te kijken wat voor jou werkt en wat past in jouw leven zoals:

  • Wanneer je gaat journalen;
  • Hoe lang je schrijft;
  • Hoe vaak je dit wilt doen;
  • Gebruik je een notitieboekje of je telefoon;
  • Waarover je schrijft.

Het zijn allemaal keuzes die jezelf mag maken. Het is jouw dagboek dus jouw regels.

3. Te streng zijn voor jezelf als je je doel niet bereikt, is ook een veelvoorkomende fout in het algemeen.

Als je het mij vraagt zijn we altijd veel te streng voor onszelf, zelfcompassie is de sleutel hiervoor. Heb je een pittige week achter de rug en geen energie om te schrijven? Dat is oké. Wees lief voor jezelf en pak je rust. Journalen kan je altijd weer oppakken wanneer je de energie voor hebt.

Je hoeft jezelf niet naar beneden te halen als je een dag, een maand of zelfs een jaar niet schrijft. Ik heb ook die periodes. Heb ik weer zin om te schrijven dan begin ik gewoon waar ik gebleven was.

4. Een journal moet een oordeelvrije zone voor je zijn.

Oordelen over onszelf zijn we goed in. Maar laten we nu met elkaar afspreken dat je dit niet doet als je schrijft in je journal. Of je nu al je donkere gedachten opschrijft en het een gevoel van schaamte in je oproept, oordeel niet. Je dagboek is een veilige ruimte voor alles wat jij wilt loslaten, het goede, het slechte en zelfs het lelijke. Het is een manier om je hart te luchten als je dat nodig hebt. Maar ook om dankbaar te zijn wie je bent en wat je hebt in je leven, om te rouwen en je overtuigingen uit te dagen. Je ontdekt wie jij werkelijk bent en schrijft het verhaal die daarbij past.

5. Niet weten waarom je schrijft is de laatste van de vijf veelvoorkomende fouten in journalen.

Ik schreef er al eerder over in ontdek de kracht van journalen. Jouw waarom is de belangrijkste stap die je moet zetten, voordat je begint met het bijhouden van een dagboek. Dit klinkt misschien gek, maar een gewoonte volhouden gaat je makkelijker af als je de reden weet waarom je het doet.

En zeg nou zelf. Deze gewoonte wil je toch ook langer volhouden, dan die lijst met goede voornemen waarmee je 2023 bent begonnen en halverwege januari al mee gestopt bent.

Of niet soms?

Hi, ik ben Ilonca!

Schrijven in een dagboek geeft jou een veilige ruimte om alle dingen te ontdekken die jou maken wie je werkelijk bent. Daarom is het mijn missie om vrouwen te leren tijd vrij te maken om bijna dagelijks te journalen, zodat zij steeds meer thuiskomen bij zichzelf en stap voor stap groeien naar een leven vol onvoorwaardelijke zelfliefde.

Categorieën

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items -  0,00