Maak van journalen een gewoonte

Met een dampende kop thee (óf koffie) en een heerlijke warme deken zit je in je favoriete fauteuil. Je ziet de druppels regen lopen over het raam, de kaarsen branden. Het is tijd om te journalen.

Hoe hemels dit ook klinkt. Journalen is niet alleen voor een regenachtige herfstdag in november. Het is voor iedere dag in elk seizoen van het jaar. Want de voordelen van journalen zijn eindeloos.

Je leest ze hier: schrijven in een dagboek is geweldig

Als vrouw, moeder, vriendin, collega in de tijd waarin je nu leeft, heb je al gauw last van stress, onrust en een overweldigend gevoel door alles wat je moet doen. Door van journalen een gewoonte te maken, maak je tijd vrij om goed voor jezelf te zorgen en geef je jezelf de liefde die je verdiend.

Dat betekent trouwens niet dat je urenlang moet journalen of moet streven om elke dag 5 pagina's vol te schrijven, nee. Ik schrijf dagelijks 1 pagina vol, hooguit 2 pagina's. Dit kost mij 5 à 10 minuten. Als nieuweling kan het aan het begin wat lastig zijn om journalen in je ochtend of avondroutine toe te voegen, maar met de volgende stappen weet ik zeker het ook voor jou mogelijk is.

Wat is jouw grootste reden om te gaan journalen?

Natuurlijk is de eerste stap makkelijk: koop een (fancy) notitieboekje en pen. Ik heb inmiddels een verslaving voor de notitieboekjes van HEMA. Ze zijn er in leuke kleurtjes, verschillende formaten en een klein prijsje. Zelf vind ik het fijn om er eentje met ringband te hebben en in een A5 formaat.

Wil je liever journalen via je telefoon? Doe dit dan simpel in de notities of probeer een app.

Als je helemaal klaar bent om te beginnen, is de tweede stap de belangrijkste om te doen: jezelf af vragen waarom je wilt journalen. Dit klinkt misschien gek, maar een gewoonte volhouden gaat je makkelijker af als je de reden weet waarom je het doet. Ik ben begonnen met journalen niet meer om mijn geheimen erin te bewaren, maar om mijn negatieve gedachten te leren doorbreken. Door aan het begin vaker stil te staan waar ik dankbaar voor mag zijn. Later heb ik dit uitgebreid met affirmaties, intenties zetten en journal prompts om mezelf beter te leren kennen.

Dit de grootste fout die ik maakte aan het begin van mijn journal avontuur

Stel jezelf de volgende drie vragen om jouw grootste reden te vinden:

  1. Waarom wil ik een dagboek bijhouden?
  2. Wat hoop ik er uit te halen?
  3. Wat wil ik met journalen bereiken?

Maak van journalen een gewoonte door klein te beginnen

Een gewoonte volhouden doe je door één het "gewoon" te gaan doen en twee door klein te beginnen. Dit is dan ook de derde stap en laatste stap die ik je aanraad wanneer je gaat beginnen met journalen. Verwacht niet na een dag schrijven resultaat, maar hou het grotere geheel "jouw waarom" voor ogen. Begin bijvoorbeeld met 3 minuten per dag (zet desnoods een timer) en schrijf zonder oordeel. Ook kleine stapjes brengen je uiteindelijk bij het resultaat wat jij wilt bereiken.

Naast het klein beginnen kan habit stacking je ook helpen. Je combineert dan een gewoonte die al in je systeem zit met je nieuwe gewoonte: journalen. Zo begon ik met journalen elke ochtend tijdens mijn koffie op de bank. Nog steeds is dit nog iedere dag een vast moment in mijn ochtendroutine. Vooral de rust en ruimte die ik hiermee creëer in mijn hoofd vind ik fijn om mijn dag mee te beginnen. Maar kijk vooral wat goed voelt voor jou en wat past in het leven wat jij leeft.

In de wereld van journaling bestaan geen regels

Als laatste wat ik je wil meegeven is: er zijn geen regels als het gaat om schrijven in een dagboek. Geef jezelf de ruimte om fouten te maken in grammatica, slordig te schrijven of te krassen. Laat je gedachtenwereld stromen en zet alles op papier zonder oordeel.

Journalen is er niet om je perfectionisme op los te laten. Het is jouw veilige ruimte om jezelf te ontdekken in wie jij werkelijk bent. Hou dit goed in je achterhoofd.

Hi, ik ben Ilonca!

Schrijven in een dagboek geeft jou een veilige ruimte om alle dingen te ontdekken die jou maken wie je werkelijk bent. Daarom is het mijn missie om vrouwen te leren tijd vrij te maken om bijna dagelijks te journalen, zodat zij steeds meer thuiskomen bij zichzelf en stap voor stap groeien naar een leven vol onvoorwaardelijke zelfliefde.

Categorieën

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items -  0,00