Zelfliefde laten groeien door te journalen

Vanaf jongs af aan stoei ik al met de liefde voor mezelf en mezelf te accepteren zoals ik werkelijk ben. Ik geloofde vrij lang dat ik niet goed genoeg was en dat ik mezelf anders moest voor doen dan dat ik echt ben. Wellicht herken jij jezelf daar ook wel in.

Ik weet namelijk zeker dat ik hierin niet alleen ben en dat is niet gek. In plaats van te leren om van jezelf te houden, leerde je eerst om van iemand anders te houden. Met als resultaat dat je nu veelal de liefde, aandacht en bevestiging buiten jou zoekt. Terwijl dit alles te vinden is in jezelf.

Er wordt nog te vaak vergeten dat de belangrijkste relatie in jouw leven, de relatie met jezelf is en niet met iemand anders. In deze blog vertel ik je wat journalen voor mij heeft betekent op weg naar zelfliefde en wat jij kan doen om dit ook te bereiken. Maar voordat ik je meer vertel over wat journalen in jouw reis op weg naar zelfliefde kan doen, leg ik je eerst nog even kort uit wat het is.

Zelfliefde is net als een rups naar een vlinder een proces. Maar de reis, de groei is net zo belangrijk en mooi.

Inmiddels kan je niet meer om zelfliefde heen en zie je de term overal wel voorbij komen. Helaas wordt er door grote bedrijven slim op ingespeeld. Zij vertellen je dat zelfliefde iets is als: een bad nemen met een masker op en komkommers op je ogen of het eten van je favoriete reep chocolade tijdens een serie of film. Maar nee, het is veel meer dan alleen dat.

Zelfliefde is uitgaan van je eigen kracht en kwaliteiten, niet te streng en kritisch zijn naar jezelf maar het is ook die schop onder je kont als je dat nodig hebt. Het is jezelf behandelen zoals jij anderen ook behandelt. Maar ook goed voor je lichaam zorgen, voldoende rust nemen, genoeg bewegen en gezond eten en drinken. Plus het belangrijkste: stil staan bij je emoties en gevoelens.

Door zelfliefde leer jij jezelf te accepteren zoals je werkelijk bent. Alleen is het groeien naar meer zelfliefde een reis wat tijd en moeite kost. Waardoor vaak te snel wordt opgegeven en je genoegen neemt met: "dit is wie ik ben" ik moet er maar mee leven. Maar heb je er wel eens bij stil gestaan dat een vlinder niet meteen wakker wordt als een vlinder? Ze groeit van rups langzaam uit tot een vlinder en jouw reis op weg naar een  onvoorwaardelijke liefde voor jezelf is precies zo.

Maar hoe kan journalen je helpen op weg naar meer liefde voor jezelf in je leven en het accepteren van wie jij bent?

Journalen bied je een veilige ruimte om alles op te schrijven wat er in je omgaat, zonder oordeel. Je gaat van in je hoofd naar op papier en je ontdekt de patronen van je (negatieve) gedachten, herkent emoties en krijgt inzicht in hoe jij je elke dag voelt. Daardoor leer jij jezelf beter kennen en weet je wat je nodig hebt om goed voor jezelf te zorgen. Daarnaast sta je meer stil bij wat er allemaal in je leven gebeurt, van de fijne tot vervelende dingen, in plaats van te leven op de automatische piloot.

Journal vragen voor meer zelfliefde

Wanneer je begint met journalen kan je nogal overweldigend raken van wat je moet schrijven en hoeveel. Mijn geheim? Hou het simpel. Zet een timer van 5 à 10 minuten en maak gebruik van journal prompts. Zodat jij niet hoeft na te denken over wat je wilt schrijven. Plus je hoeft geen heel boek te schrijven. Hieronder vind je een aantal vragen die je helpen in jouw weg naar zelfliefde:

  • Wat betekent zelfliefde voor mij?
  • Noem 3 dingen waar ik van hou van mezelf?
  • Wanneer voel ik mezelf vol zelfvertrouwen?
  • Wat maakt mij speciaal?
  • Welke uitdaging(en) heb ik al overwonnen?
  • Welke impact hebben die op mij gehad?
  • Welke woorden moet ik vandaag horen?
  • Welke overtuigingen mag ik los laten?
  • Hoe kan ik beter voor mezelf zorgen?
  • Welke grenzen moet ik voor mezelf stellen?

Je weet nu dat zelfliefde essentieel is. Toch wil ik je nog wel op het hart drukken dat het niet erg is als het als een uitdaging voelt. Wat ik al eerder schreef: zelfliefde is een proces. Na één dag schrijven ben je niet meteen de vrouw met positieve gedachten over zichzelf en vol zelfliefde. Dit gaat stap voor stap. Geef jezelf daarvoor de ruimte en gun jezelf ook de tijd die je nodig hebt om te groeien.

Dan wordt je vanzelf een vlinder.

Hi, ik ben Ilonca!

Schrijven in een dagboek geeft jou een veilige ruimte om alle dingen te ontdekken die jou maken wie je werkelijk bent. Daarom is het mijn missie om vrouwen te leren tijd vrij te maken om bijna dagelijks te journalen, zodat zij steeds meer thuiskomen bij zichzelf en stap voor stap groeien naar een leven vol onvoorwaardelijke zelfliefde.

Categorieën

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items -  0,00